tisdag, juni 07, 2011

Sweet Valley revisited

Sweet Valley Confidential av Francine Pascal
Jaha hörni, Sweet Valley-recensionen ni har väntat på alltså. Vad kan jag säga, det var en underlig läsning. Jag är äldre, tvillingarna är äldre, och tiderna är annorlunda. Man går liksom inte runt i lila collegetröjor längre. I stället har åtminstone Jessica både Facebook och Twitter, och det känns helt konstigt och fel.

I min startrapport avslöjade jag att Bruce Patman blivit snäll. Annat har också hänt, och ibland känns det som om Francine Pascal verkligen funderat alla sorters "öden" som kan hända människor. Skilsmässa, cancer, homosexualitet, död (obs att jag inte betraktar homosexualitet som ett öde). Och visst vill vi ju läsa om gamla bekanta namn: Winston, Steven, Lila, Ken, Enid. Upplägget känns dock väldigt skumt där vi först får följa respektive tvilling (och ibland Todd) i nutid, för att sedan göra tillbakahopp till signifikanta scener in the past. Jag vill också protestera mot det här med att Elisabeth och Todd skulle ha fått upp ögonen för varandra först i high school, jag tror att de rentav kysste varandra en bit in i Tvillingarna-serien då de var tolv!
Epilogen är tillägnad alla gamla Sweet Valley-fans, och det är ju rätt trevligt. Varför vi där sedan måste få en extra genomgång över allas livsöden förstår jag inte, efter trehundra sidor vet vi ju redan vad tvillingarna och deras vänner haft för sig.
Slutkommentaren blir alltså att det här är rätt taffligt, men det hade jag å andra sidan förväntat mig. Alla Sweet Valley- fans får själv bestämma om de vill förvara sin kaliforniska idyllstad i ett rosaskimrande minne eller om de, likt jag själv, är nyfikna och för en dryg femma vill veta vem som gifte sig med vem.

Uppdaterat: Helena publicerade sin recension nästan samtidigt. Klicka dit för en mer besviken recension och det fantastiska citatet "boken som gett skämskudden ett ansikte för 2010-talet"!

9 kommentarer:

Helena sa...

Haha, vi måste ha skrivit och publicerat samtidigt! Du är snällare än vad jag är. :) Men att det känns konstigt, det verkar vi vara rörande överens om.

Fridolina sa...

Men... men Sweet Valley University-serien då! Då Jessica gifte sig med den där Mike och Elizabeth hade viktproblem. Jag tror jag läste ett par av de böckerna och där var det också sex, droger och vuxenliv.

Bokomaten sa...

men undrar om Sweet vally-böckerna skulle hålla för närmare granskning idag de heller.;) Fast förstår vad du menar. Om man nu gör en "hyllningsbok", för det är det väl lite, så kan man i alla fall försöka respektera konceptet. fast det hade nog varit mer kontigt om de levde idag och INTE hade facebook, förstås.

Bokbabbel sa...

Helena: Min var iofs förhandspublicerad (var på jobb), men kul sammanträffande!

Sockerkaka: Läste bara en eller två och gillade inte alls. Det här fortsätter lite i samma stil men är rätt crappigt skriven!

Bokomaten: Nej det är klart, och på ett sätt är det ju helt vettigt att Jessica har Facebook. Men i min tankevärld lever de kvar i collegetröjornas åttiotal!

ellen! sa...

mitt ex är på väg hem till mig as we write och jag håller på att sprängas av nyfikenhet. tror inte det blir någon jättestor läsupplevelse, men ändå. man har ju alltid undrat, vad hände sen?

och jo, elisabeth kysste nog todd (eller snarare tvärtom, elisabeth skull väl aldrig vara så vågad att hon tog första steget) redan när de var 12. hette inte boken t o m "kyssen"? eller handlade den om jessica och aaron?

Bokbabbel sa...

Ellen: Åh, du verkar vara insatt, vill prata sådana här viktiga saker med dig :) Det fanns en bok som hetter "Kyssen" men jag minns inte vem som kysste(s). Ja just det, enligt Sweet Valley Confidential har Jessica typ inte tyckt om Aaron heller. FEEEL!

Helena sa...

Kyssen handlade om Elizabeth och Todd! Hette "Elizabeth's First Kiss" på engelska och var den första boken jag läste på engelska. Köpte den i New York 1993. :)Hmm, undrar vart den tog vägen?

ellen! sa...

haha, jag har en supersnäll bibliotekarie att tacka för det, det var slagsmål om tvillingarna-böckerna när de kom in till skolbibban, men hon brukade lägga undan dem i smyg åt mig, så jag fick läsa dem först av alla! det roliga är att jag under hela mitt liv endast ägt en tvilligarna-bok, min köp-mani startade ganska sent.

Bokbabbel sa...

Helena: Tänkte väl det! Haha, vilket fint NY-kap :)

Ellen!: Vilken lyxbibliotekarie! Wow!