torsdag, juni 09, 2011

Splatter i skärgården

Tjärven av John Ajvide Lindqvist XXXX+
Avgångsklass -86 samlas för att fira midsommar på fyrön Tjärven i yttersta havsbandet, nära Åland. Grillen är med, likaså alkoholen, men de har inte tillbringat många minuter på ön förrän det börjar hända obehagligheter.
Usch. Det här är en obehaglig bok. Det låsta rummet-fenomenet kombinerat med extremt beskrivande detaljer såsom hjärnsubstans och sjöfåglar som drar i ögonlock gör att jag väljer bort boken som kvällsläsning. Ändå är jag hela tiden fylld av en känsla av att jag vill läsa mera. Det är tätt, det är välskrivet, det är spännande. Jag gillar hur Ajvide Lindqvst gestaltar sina karaktärer, de gamla klasskamraterna. Jag gillar att jag kan hänga med hans referenser (Modern Talking och mumintrollen). Och så gillar jag att vår sommarstuag ligger vid en sjö och inte vid havet...

Tjärven finns endast tillgänglig som e-bok och ljudbok. Jag köpte min e-bok i PDF-format och fick den lätt inmeckad på Kindlen. Det är dock en märkbar skillnad att läsa en icke-Kindleanpassad bok på läsplattan då texten fyller endast halva rutan och är väldigt väldigt liten. Visst kan man förstora texten, men då tappar man bort en del av raden och får trixa av och an. Fick i stället läsa med glasögonen på och Kindle nära ansiktet. Som tur var Tjärven värd allt besvär, men i fortsättningen är det nog endast böcker från Amazon jag vill läsa på Kindlen. Iofs helt som jag hade tänkt från början alltså. Och det bör noteras att jag ändå föredrog att läsa pytteliten stil från Kindlen än från ett PDF-dokument på datorn.

6 kommentarer:

Bokomaten sa...

Synd ändå när det är en bok som faktiskt bara kan läsas digitalt att den inte är anpassa för de flesta digitala läsformer. Men, men, tur den var värd det.=)

Metta Karlsson sa...

Jag (läs sambon) har försökt mecka till det så att den i alla fall blev helformat (vilket flera andra PDF-filer är) men det lyckades inte så har inte orkat läsa den än...

boktok73 sa...

Hur förde du över den till Kindlen? Har du Kindle-app på datorn? Har lite undersökt olika sätt, Mobipocket borde kunna trixa till filen så att den blir läsbar också i Kindlen. Se http://www.cottontimer.com/2008/05/06/how-to-convert-pdf-files-to-read-on-the-amazon-kindle/

Har själv inte testat, skulle vilja låna en bok och testa, men bor inte på något sådant ställe att jag skulle ha kort till rätt bibliotek.

Metta Karlsson sa...

boktok: Jag o Bokbabbel köpte den via adlibris och valde att ladda nerden som PDF. därefter förde man bara över filen från datorn till Kindlens dokumentmapp via USB-kabeln.

boktok73 sa...

Kolla in http://boktok73.blogspot.com/2011/06/konvertera-pdf-filer-till-kindle-format.html

Lyckades!

Bokbabbel sa...

Superbra bok alltså, och härligt att ni lyckats mecka med att få PDF konverterade till Kindle-format! Då behöver jag ju inte helt och hållet ge upp hoppet om att läsa fler svenska böcker på Kindlen! Tack!