tisdag, juni 16, 2009

Tematrio - sommarläsning

Jag har ju tidigare skrivit om att jag troligen inte kommer att planera min läsning i sommar. Hoppar ändå på Lyrans Tematrio om sommarläsning och tänkte på ett lite mer abstrakt plan förklara vad jag brukar läsa om somrarna och kanske ytterligare ge exempel i de här kategorierna på vad jag kaaanske kommer att läsa i sommar.

1. Någonting tjockt och maffigt. Nu har man ju all tid i världen (tror man) och då passar det utmärkt att kasta sig över något tjockare som man riktigt får sjunka in i. Långläsning av dessa tjockisar gör såklart även att tjockisarna kommer till sin rätt.
Här kunde man tänka sig t.ex. nyanlända Blonde av JCO, eller något mastodontiskt av Diana Gabaldon eller Penny Vincenzi. Känner även att jag borde skaffa och läsa Illusionisten av John Fowles.
2. Som motvikt till nr.1 är det också skönt att läsa kortare böcker för att känna att man faktiskt får någonting läst. Här passar det in lite vilken roman som helst som inte är över 300 sidor.
Bli alltså inte förvånade om ni i sommar ser att jag har läst Diana av Julie Burchill eller Åtta procent av ingenting av Etgar Keret.
3. Deckare. Ja, även jag faller till föga för alla reklamkampanjer inför sommaren. Det är trots allt väldigt passande att läsa en ruggig deckare (där det ofta regnar eller är allmänt höstigt) i sommarvärmen i starkt solljus.
Kyskhetsbältet av Åsa Nilsonne och Läckan av Colin Forbes står ännu olästa i min hylla.

Nu är det här misstänkt likt en planering. Å andra sidan är de här "genrena" sådant som jag läser året om, och mina exempel är främst på sådana böcker jag har stående i hyllan och som jag förhoppningsvis kommer att få läst någongång.

2 kommentarer:

Boktokig Eva Boström sa...

Wow! 198 böcker!!! Det kommer jag ALDRIG att klå!!! Det var otroligt duktigt av dig att hinna läsa så mycket!

Bokbabbel sa...

haha, ja det var ett bra år :D Annars har jag hållit mig mellan 95 och 146 om jag minns rätt :)