Många bokbloggare går ofta rätt hätskt åt åt författare/böcker "den breda massan" gillar, bl.a. då rubrikens Camilla Läckberg. Jag kan gott erkänna att jag gärna läser hennes böcker och rentav gillar dem - men dock med förbehållet att jag hela tiden vet med mig att språket ibland är rätt taffligt eller att en del av sakerna som händer Erika och Patrik är rätt förutsägbara. Vad som dock förvånar mig är att många bokbloggare skäller ner dessa bestsellerförfattare samtidigt som de slukar exempelvis vampyrböcker med sällanskådad frenesi. Efter att ha läst Stephanie Meyer och Charlaine Harris kan jag meddela att de böckerna inte direkt är av så "hög kvalitet" de heller. Dessa vampyrförfattare är dessutom även de så kända att man nog inte kan påstå sig gilla dem eftersom de är lite speciella och något den breda massan inte har hittat.
Jag läser många slags böcker och tycker att det är berikande. Alla får naturligtvis ha sin egen smak och tycka vad den vill, men jag förstår inte riktigt de återkommande påhoppen på kanske framför allt deckarförfattarna. Visst kan jag tycka att det är lite sorgligt att den breda massan ibland verkar sorgligt omedveten om hur mycket bra och varierande litteratur det finns ute i bokhandlarna/världen, men att man köper/läser böcker är väl alltid en bra sak??
12 kommentarer:
Jag är fullständigt överens! Så länge folk läser så är det bra! Kombinationen av ren underholdning och så kallad "kvalitetslitteratur" är ju det som gör det både berikande och kul att läsa - eller?
Jag tycker Wulffmorgenthaler säger det på ett bra sätt:
http://www.wulffmorgenthaler.com/strip.aspx?id=441cd4bb-4e76-4bac-8fe0-90ae9f0d5d25
Åh, vilket sammanträffande, det här inlägget behövde jag läsa nu..
Har precis fått en syrlig kommentar på min blogg där jag skriver om Läckbergs Olycksfågeln som jag slukade (och att jag hittills gillat hennes böcker).. Personen i fråga säger att det Läckberg skriver inte har med litteratur att göra.
What??
Jag skulle på sätt och vis gärna vara mer "finlitterär" och snobbig i mitt val av böcker men då skulle det nog inte bli många lästa. Så jag läser hellre "lättare" böcker än inte alls :) Men jag får tyvärr tunghäfta och känner mig påhoppad av sådana där kommentarer..
I vilket fall som helst, tack för ditt inlägg! :)
Förresten, ett sammanträffande till: Jag läser just nu den sjukt hypade Om jag kunde drömma av S Meyer.
Haha, jag är alltså så o-finlitterär som man kan vara, haha :P
Kan det inte vara så att man är som jag, periodare? Alltså ett tag så slukar man lättlästa deckare för att sen under ett tag läsa tex. klassiker bara för att man känner för det och inte för att fin kritiker skriver om dem....
sagt av Hexan själv <;}
Jag är inget större fan av Camilla Läckberg (det beror till största del på att jag inte är särskilt förtjust i deckare och inte för att hon inte är tillräckligt "finlitterär"), men jag förstår din punkt. Jag är en av de första till att erkänna att Twilight-serien eller Charlaine Harris böcker inte är perfekta. De har sina fel och språket är inte högklassigt - men jag kan bortse från det.
En sak som jag blir mer förundrad över är hur en bok helt plötsligt faller i status när den når upp på topplistorna. När den "stora massan" börjar hylla en bok så verkar det som att andra, mer "litterära" människor instinktivt ryggar ifrån den - även om de har läst boken i fråga innan eller varit intresserad.
Så var det när "Sagan om ringen"-filmerna kom. Hundratals Tolkien-fans uttryckte sin irritation över alla nya "falska" Midgårdälskare, de som blev intresserade efter filmen. Jag är inte oskyldig. Just nu så är jag less på alla som upptäckt "Twilight" efter att de har sett filmen. (Det beror dels på att jag har tipsat min syster och alla mina vänner om boken flera gånger under de senaste åren - men ingen var intresserad innan filmen kom).
Till Lisa, läs vad du vill! Jag har fått ett helt mail en gång om min barnsliga inställning till litteratur (vad hade personen i fråga väntat sig, jag har ju inte ens rösträtt än) och att jag ska lämna över bloggandet till "Vuxna människor som läser riktiga böcker". Vissa personer borde kliva ner från sina höga hästar och sluta se ner på böcker - och bokläsare- som de själva inte finner intressanta eller för kommersiella.
Jag håller också med dig precis. Har läst alla Läckberg och tänker även läsa den nya som kommer ut i höst. Därmed inte sagt att jag tycker att hon är den bästa skribenten på något sätt, men böckerna underhåller mig. Jag gillar deckare, men tycker att det finns en stor skillnad på böcker och böcker enbart inom den genren. Läckberg står inte överst på den önskelistan, men jag knaprar gärna i mig hennes böcker ändå.
Jag tycker det passar bra med citatet som jag har på min blogg:
"Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig"
Trevlig läs-sommar!
Klart det är en bra sak att man läser. Sak samma vad man läser egentligen så länge det är en bok som man själv gillar. ^^
Jag skulle aldrig läsa något jag inte gillar bara för att "den stora massan" gillar det, men samtidigt dissar jag inget av den anledningen heller.
Jag är inget deckar-fan. Dock älskar jag vampyrer, men har inte blivit av att läsa varken Meyer eller Harris böcker ännu. Så jag lägger mig nog inte i där ;P
Jag började fundera, men det blev så långt att jag skrev det på min egen blogg istället. Summan av kardemumman blev väl: Det beror väl på...
Så spiksäker är jag. ;-)
Jag skrev en så lång kommentar att det fick bli ett eget inlägg istället.
Kort sagt kan man säga att jag läser de böcker som intresserar mig utan någon som helst hänsyn till eventuell litterär status eller kvalitet.
Böcker är till för att underhålla och precis som det gäller musik kan inte alla gå igång på samma saker. En del gillar jazz andra pop. Mitt stora intresse är att läsa oc drömma mig bort i olika världar. Om den världen är beskriven av en bestsellerförfattare eller av en så kallad högkulturell författare spelar mig ingen roll så länge jag kan uppslukas av boken och trivas i den. Bara för att man gillar olika böcker betyder ju inte det att man behöver klanka ner på varandra. Härligt med en motreaktion till allt som är "finkulturellt" ;)
Men man måste väl kunna skilja på böckerna och läsaren? Att jag tycker att en bok är dålig betyder ju inte att jag tycker att alla som gillar den är dumma i huvudet.
Hade samma funderingar för något år sedan, då det gicks rätt hårt åt Läckberg i pressen. Från att ha varit den nya deckarsensationen med Isprinsessan blev hon mycket styvmoderligt behandlad i kulturbilagor och av författarkollegor när genombrottet var ett faktum och försäljningssiffrorna bara ökade.
Ska jag vara lite elakt generaliserande så är min känsla att det endast är socialrealistiska romaner om maskrosbarn i förorten som tillåts vara framgångsrika i Sveriges kultursalonger.
Jag läser Läckberg då och då och retar mig något vansinnigt på hennes språk och på Erika/Patriks löjligt stereotypa könsrollsmönster, men som många andra bloggare vittnat om: jag blir underhållen!
Och som Snowflake skriver, även om jag avskytt böckerna så betyder det inte att jag gör ner alla andra som gillar dem. Personligen tycker jag att det är givande att andra människor har motsatta/alternativa åsikter om en bok, det ger mig nya perspektiv och lär mig något.
Oj, långt inlägg... Sorry..
Skicka en kommentar