måndag, juni 08, 2009

Keyes nyaste

This Charming Man av Marian Keyes XXX½
Egentligen gillar jag ju inte alls chick lit, och jag borde veta det vid det här laget. Alltid då och då bestämmer jag mig ändå för att ge genren en chans, och den här boken verkade som ett bra val. Paddy de Court ska gifta sig, det enda problemet är att dagen då han annonserar den nyheten tas både hans blivande hustru Alicia och hans flickvän Lola på säng. I över 600 sidor framåt kretsar historien sedan kring dessa två kvinnor, samt journalisten Grace som försöker jaga Lola i jakt på ett bra scoop och så Graces syster Marnie som trots sitt perfekta liv mår dåligt.
Chick lit är fortfarande inte genren för mig, men visst gillar jag den här boken. Tycker dock att den blev lite för lång och tjatig när det gällde vissa detaljer (t.ex. Lolas minst sagt annorlunda fredagskvällar) och visst har den ju en hel del förutsägbarhet i sig. Jag har inte läst mycket av Keyes men jag har förstått att hon verkar ha en viss förkärlek för att även ta upp ett svårt ämne i sina romaner. Det gör hon även denna gång (och inte bara ett utan flera) och det känns både bra och aningen... pretentiöst. Det är bra att hon lyfter t.ex. alkoholism och frogproblem på bordet, men är det nödvändigt att göra det i precis varje bok...? Eller är det bara jag som krånglar?

2 kommentarer:

Catrin sa...

Jag brukar egentligen inte erkänna det - men jag gör det här och nu: Jag gillar Marian Keyes. Mycket. Jag är ingen chick litt-kännare, och har inte så mycket att jämföra med, men läste Sushi for beginners på en solsemester för två år sedan. Detta efter att ihärdigt i åratal hävdat att genren i allmänhet och Keyes i synnerhet inte är något för mig. Men jag gillade det.

Sedan har jag faktikst läst samtliga av hennes böcker utom den som heter Vattenmelonen. Bäst hittills tycker jag är Anybody out there.

Vad Keyes gör gång på gång i sina böcker är att ta upp just alkoholism eller drogberoende. Hon är själv nykter alkoholist och ordentligt insatt i ämnet.

Bokbabbel sa...

Jag vet att Keyes själv har haft problem med alkohol, men blir det inte lite tjatigt/förutsägbart om det tas upp i ALLA böcker?