fredag, maj 14, 2010

Shriver fantastisk som vanligt

So Much For That av Lionel Shriver XXXX
Shepherd har hela sitt vuxna liv förberett sig för the Afterlife. Livet där han tar sin familj med sig och flyttar till något avlägset land för att leva livets glada dagar och inte behöver trampa på i ekorrhjulet som utgör dagens moderna västerländska samhälle. Och nu, då han sålt sin handyman-firma till en otrevlig man, känns det som rätt tillfälle att åka iväg. Tills hans hustru Glynis samma kväll berättar att hon har cancer.
Shriver levererar igen, så som hon har gjort åtminstone två gånger tidigare. Berättelsen om hur Glynis kämpar mot sin cancer och Shepherd mot sitt krympande bankkonto berättas bra och gripande utan att bli smörigt. De inledande kontoutdragen vid början av varje kapitel är effektiva, och Glynis vänskap med deras familjebekantas gravt handikappade tonårsdotter intressant. Slutet kommer kanske lite väl hastigt på efter flera hundra sidor av mindre "action", men det förlåter jag gladeligen Shriver för!
Shriver räds som vanligt inte svåra ämnen, och här blir det mellan aggression över skatter och sjukförsäkringar slutligen frågan om hur mycket ett människoliv är värt. En stark bok återigen, missa inte! Missa inte heller denna engagera(n)de (engelskspråkiga) recension!

3 kommentarer:

Helena sa...

Trevligt att höra att den håller! Jag har inte hunnit ta tag i den ännu pga energiska barn och en ständigt växande bokhög, men snart så...! Shriver är ju alltid Shriver, dvs oerhört bra och tankvärd.

Anonym sa...

Åh, måste läsa!
Jag tror inte att jag orkar vänta på den svenska översättningen den här gången. Shriver är ju alldeles för bra för att orka vänta så länge på...

Bokbabbel sa...

Helena: Precis, Shriver är Shriver! Ge henne den tid hon förtjänar, d.v.s. läs lättare böcker ur högen först och spara fast till en ledig sommarvecka (även om du verkar läsa betydligt fortare än jag vilket är en nämnvärd bedrift! ;))

bokstävlarna: Och engelskan är så bra, läs på originalspråket bara du kan!