söndag, maj 23, 2010

Boken om modebloggarnas värld

Dagens outfit - och andra inlägg i modebloggsdebatten av Maria Soxbo XX
Soxbo har tagit på sig det digra arbetet att på kort tid kartlägga Sveriges största modebloggar och "modebloggar" (de mindre renodlade livsstilsbloggarna), intervjua människorna bakom dem och diskutera bloggarnas roll då och nu. Även om jag själv sällan läser modebloggar tycker jag det här är en intressant bok, dels för att en del av innehållet kan appliceras även på bokbloggosfären. Inte de elaka kommentarerna, kopierandet eller karriärerna bloggarna har gett upphov till, men däremot bloggosfärens enorma tillväxt och problemet med köpta inlägg och kritik som jag skrev om tidigare. Soxbo diskuterar fenomenet med tonårstjejer som plötsligt får en massa makt och ansvar, och om bloggare som bloggar för att de vill eller för att de måste. Om modebloggarnas nedvärderade roll i samhället, och om deras ställning i förhållande till modemagasinen.
Boken tenderar att bli en aning upprepande då citat ur intervjuerna med de specifika bloggarna återkommer i kapitel med mer allmänna teman. Även vissa formuleringar och funderingar går igen, men det kan man i stort sett ha överseende med. Trevligt dock att boken (för tillfället) känns så väldigt up to date - något som är väldigt imponerande med tanke på hur snabbt det svänger i cyberrymden och bland trender (och mode) överlag.
Intressant läsning även för den som inte är speciellt mode- eller modebloggsintresserad! Fast ett visst intresse för bloggar överlag rekommenderas nog, samtidigt som boken även vänder sig till blogg-rookies med en ordlista och tips för hur du startar en egen blogg.
Rec.ex. från Kalla Kulor. En eloge för extraordinärt snabbt skickande - skickade förfrågan en vardag och hade boken i postlådan två dagar senare!

2 kommentarer:

Fröken S sa...

ÄR lite sugen att titta i den. Blir lite mer sugen nu. Undrar om den finns på biblioteket.

Anonym sa...

Nu kunde jag äntligen läsa din recension! Min har nämligen varit inne i Västis nu. Finns på nätet om du är intresserad.:)