söndag, maj 30, 2010

Att ordna sin bokhylla

Om exakt en vecka ska vi flytta till vår nya lägenhet. Den fysisk bokhyllan börjar ta form, och nu funderar jag på hur den ska ordnas. Skönlitteraturen skilt för sig, facklitteraturen på andra hyllor. Skönlitteraturen ordnad i alfabetisk ordning enligt författarens efternamn, och den här gången inga skilda hyllor för pocket och inbundet. Men sedan då? Ska graphic novels in bland skönlitteraturen? Hur ordnar man in antologier, speciellt de som inte har någon utskriven redaktör? Ska facklitteraturen ha underkategorier, såsom mina litteraturvetenskapliga böcker skilt för sig? Vart hör biografier? Och kokböckerna måste väl få plats de också.

Hur gör ni? Hur är era bokhyllor ordnade?

13 kommentarer:

Socialistsimon sa...

Det är ett odelat nöje att sortera en bokhylla. Jag körde tematiskt/estetiskt i min förra bokhylla. Dvs en första sortering med facklitteratur, Fantasy och Science Fiction i vars en hylldel. Vackra böcker och inbunda i ögonhöjd, bra böcker och vackra serier strax ovan och under. Mindre vackra pockets i midjehöjd och för att avsluta "böcker-jag-inte-riktigt-är-stolt-över-att-äga" i en skämshylla i knähöjd. Det finns såklart utrymme att färgkoordinera böcker eller att ta författare och serier med liknande tema bredvid varandra i hyllorna ;)
Jag har aldrig haft bokstavsordning. Det känns så anti-intuitivt.

Boktradition sa...

Mina inbundna är uppställda efter höjden på dem för jämna rader, med pocketböcker liggandes i högar framför. Men så har jag bara två bokhyllor...i framtiden när jag får fler vill jag göra en sortering med fördelningen pocket, nya inbundna, de jag köpt från antikvariat och fula kartonnage. Den inbördes ordningen får jag klura på :)

Veronica sa...

Ambitionen är följande: skönlitteratur för sig, facklitteratur för sig. Skönlitteratur är uppdelat på romaner, lyrik & antologier. Romaner och lyrik av en författare ordnade efter författarens efternamn i första hand, och titeln på verket i andra hand. Novellsamlingar, diktsamlingar o.d. ordnas efter titeln på antologin. Facklitteraturen ordnas först efter område, filosofiböcker en hylla, samhällsreportage en, biografier en etc. Hur specifika underkategorierna är beror på hur många böcker jag har från just det området. Det är som sagt ambitionen. Sen tillkommer det hela tiden böcker, och det bildas läshögar, och det lånas ut och lämnas igen och då stoppas det in böcker lite där det får plats.

Bokbabbel sa...

Tack för era svar, ni verkar ha riktigt ambitiösa indelningar! Dina tips om antologier var riktigt givande Veronica!

Bokomaten.. sa...

Haha, jag försökte faktiskt organisera lite i hyllan i helgen jag med. Satte mig ner och började nästan lipa när jag insåg att jag har ett allvarligt beroendeproblem. Jag har fyra hyllor kokböcker och trots rejält rensande har jag mer böcker än som får plats. Finns det tolvstegsprogram för boksamlare? Mitt system är att jag fyllt en hylla alltftersom jag köpt nya böcker, hehe, och har pocket i de små hyllorna och folianter i de högra hyllorna. Skön för sig och fack för sig och kokböcker på fyra egna hyllor.:)

Bokbabbel sa...

Haha Bokomaten, den här frågan om bokberoende dyker upp då och då (allt oftare?) men frågan är ju faktiskt om vi bookoholics ens VILL bli hjälpta?? ;)

Cinnamon sa...

Jag hade från början delat upp bokhyllan i skönlitteratur & facklitteratur. Sen blev det en pockethylla av allt möjligt. Men nu är det rena rama anarkin i bokhyllorna. Jag stoppar bara in där det får plats. Har försökt att lägga olästa böcker på ett och samma ställe.

Bokbabbel sa...

Vissa har ju olästa och lästa böcker skilt, det intresserar mig en aning men är inte ett alternativ då vi är två som bor i lägenheten.

Då det blir platsbrist blir det oftast lite stökigt i bokhyllan!

Den luttrade bibliotekarien sa...

Ingen bokhylla däremot ett par kartonger i källarförrådet med böcker ordnade utan inbördes ordning. Enkelt och lätt :-)

Bokbabbel sa...

Ingen bokhylla alls! Ojoj, dramatiskt!

Paperback Lover sa...

Romaner för sig, olästa romaner i rad utanför de andra som sorteras in i hyllan med de lästa allt eftersom. Faktaböcker för sig. Och alla i bokstavsordning. Underbart!

Bokomaten sa...

Haha, så härligt att det är fler som verkar ha total anarki och helt tappat kontrollen över sina bokhyllor.:) Gör att det känns lite skönt ändå, att itne vara esam liksom.

Bokbabbel sa...

Paperback lover: Låter bra! Och fint att du själv trivs, det är ju det viktigaste

Bokomaten: Haha, nej, knappast är du ensam! :)