onsdag, augusti 05, 2009

Skärpning, Cosy Crime!

Ut kom vargarna av Jesper Ersgård XX½
Cosy Crime presenterar sig själv och boken genom att skriva att de vill ge ut bra deckare. Cosy Crime är - som namnet låter påskina - också tänkt att vara lite sådär småmysigt. Därför blir jag minst sagt chockerad då jag läser den här boken.
Grundidén är bra. Ex-poliserna Julia och William får ett hemligt uppdrag av SÄPO, de ska åka till Ryssland och hämta hem den svenske bankrånaren Jonathan som gömt sig under de fem år som gått sedan bankrånet mot Nordea. Utan att varken svensk eller rysk polis (eller skurkmafia) får reda på saken. Lättare sagt än gjort.
Och så börjar blodbadet (eller egentligen har det börjat redan före om man ska vara petnoga). Precis som En bok om dagen tycker jag att det blir alldeles för blodigt och våldsamt, helt onödigt mycket, rentav ett frossande. Varför?? Karaktärerna är inga jag sympatiserar med, och hela boken känns onödigt grabbig. För att inte tala om dåligt korrektursläst, det vimlar av stavfel, det finns ett sådant redan på innerpärmarna. Cosy Crime ger alltså tyvärr inget imponerande första intryck, men jag ska inte låta mig nedslås utan ge förlaget en ny chans i framtiden. Synd bara att detta är den första boken som de vill försöka göra sig ett namn med.

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.cosycrime.com/vadda-cosy-en-forlagsgrundares-reflexioner-over-varumarkens-innebord/