fredag, juni 17, 2005

Hjärngympa

Detta är ju löjligt. I förrgår hade jag aldrig hört talas om fenomenet, och sedan dess har jag stött på det i flera tidningar och webbforum. Jag talar förstås om sudoku. Om jag har den stora äran att vara den som först berättar om fenomenet för just Dig, så lyssna (fine, läs) noga. Det är alltså frågan om ett japanskt "spel", som går ut på en kvadrat med 81 rutor. Grejen är att du skall fylla i siffrorna 1-9 i rutorna, MEN siffran får bara förekomma en gång i varje lodrät stapel, en gång i varje vågrät stapel och sist men inte minst endast en gång (surprising, huh?) i små kvadrater på 3x3 rutor. Jag har ännu inte provat på spelet, men det lär vara väldigt beroendeframkallande, man kan ladda ner spel från nätet, och det säljs över 600 000 sudokutidningar varje månad. Läs mer om detta på t.ex. http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_9851229.asp Men som sagt, jag har varnat er att det kan vara beroendeframkallande, så skyll inte på mig! ;) Jag måste nog också ta och prova...

3 kommentarer:

Bokbabbel sa...

Äh, jag glömde att skriva att vissa siffror redan är färdigt ifyllda i "pusslet", ju färre desto svårare.

Anonym sa...

Sudoku var hur roligt som helst kan jag tillägga. Hoppas Hennes (antar att det var där du påträffade det första gången) fortsätter med detta otroligt roliga och kluriga "spel".

Bokbabbel sa...

Det var Hufvudstadsbladet på morgonen och Hennes några timmar senare =). Fast i HBL var det bara en kolumn om fenomenet och inget konkret exempel.