lördag, maj 28, 2005

Inga bibliotek!

"Död i främmande land" av Donna Leon XXX½
En amerikansk man hittas dödad i Venedigs kanaler, vilket för kriminalkommissarie Guido Brunetti till den amerikanska militärbasen där han snart märker att allt inte står rätt till.
Donna Leon skriver på engelska, men har bott på olika ställen i världen, bland annat Venedig. Miljön är ganska viktig i boken, och den är också trevligt beskriven. Brunetti äter dessutom mer än vanliga poliser (d.v.s. det beskrivs ofta) och så dricker han ständigt vin =). Korruptionen i poliskåren och bland annat maffiaförbindelser som gör att saker tystas ner gör historien aningen rörig, och det var det som sänkte betyget. Ett stycke i boken gjorde mig dock väldigt upprörd:

"När Brunetti hade lagt på önskade han att han hade varit i Amerika. En sak som hade överraskat honom när han var där var hur deras offentliga bibliotek fungerade: vem som helst kunde gå in och ställa frågor, läsa vilken bok man ville och hur lätt som helst hitta kataloger och tidskrifter. Här i Italien fick man antingen köpa boken i fråga eller försöka hitta den på ett universitetsbibliotek, och till och med där var det svårt att komma in utan de rätta korten, tillstånden, identitetshandllingarna."

Inga allmänna bibliotek! Talade med pappa om detta och han tyckte sig minnas att detta gäller i hela mellan-Europa, att det egentligen endast är i Norden och U.S.A. som det finns sådana. Kära nån!

Det har blivit en hel del deckare på sistone, vilket främst beror på att jag har besökt vårt närbibliotek där jag har läst mig igenom alla de böcker som intresserar mig i skönlitteraturdelen och får nöja mig med deckarna. Okej, jag besökte ett annat närliggande bibliotek för första gången nyligen, och även därifrån fastnade det en hel del deckare. Nu skall jag i alla fall läsa "Löpgravsvägen" av Kari Hotakainen (skönlitteratur). Då jag läst de bibbaböcker jag har hemma skall jag så småningom ge mig in på de böcker jag har väntande sedan en rea och gårdagens bokbytardagar, bland dem finns inte särskilt många deckare.

Inga kommentarer: