söndag, maj 22, 2005

Bokbytande

Läste i dagens Hufvudstadsbladet att Luckan (en slags finlandssvensk mötesplats) ordnar bokbytardagar nästa vecka =). Enligt HBL skulle detta vara ett perfekt tillfälle att byta till sig lite semesterböcker - jag håller helt och fullt med! Det påminner mig om Bookcrossing-systemet, någonslags "förening" som lämnar böcker på kluriga ställen ute i världen (på förvaringsfacken på en järnvägsstation t.ex.) och så meddelar de om detta på en hemsida. Då någon annan hittar boken ska man meddela om detta på hemsidan. En helt lustig idé som jag nog inte helt fallit för (ännu) - främst för att jag misstänker att det inte finns SÅ många Bookcrossare i Finland. Kanske har jag fel. På Bokens och Rosens dag (10.5) läste jag (åter i HBL) om att bl.a. Bookcrossing hade ställt upp ett stånd i Esplanadparken. Jag tog mig en titt på ståndet, där idén var att man hämtade en bok hemifrån och sedan fick ta med sig en från ståndet (alltså troligen samma idé Luckan har). Det var roligt, bytte till mig Agneta von Koskulls bok "Från Twenty Gold till Kent" (en charmig bok om Agnetas uppväxt) samt "Det röda skriket" av Mary Willis Walker. Den senare är alltså en gammal Månpocket-deckare, men den har jag ännu inte hunnit bita tag i.
Har ni märkt hur man börjar använda sig av nytillägnad kunskap? Gick igenom samma sak då jag läste psykologi till real-provet; jag höll på att driva min familj till vansinne då jag slängde ur mig kommentarer om varför de reagerade si och så :D. Nu märkte jag då jag läste skönlitteratur att jag (tack vare min inträdesbok till litteraturvetenskap) började analysera fram fokalisatorn, protagonisten samt den narrativa nivån berättandet skedde på =o). Roligt att märka att man lär sig!
Jag surfar omkring på andra bokbloggar (när jag lär mig hur, skall jag sätta upp några länkar till dem), och jag avundas dem som är mer tekniskt begåvade än jag. Jag skulle gärna lägga upp min önskelista på böcker jag vill läsa, boktravslistan (böcker som väntar på att bli lästa) samt lite tips och poängsättning. Men jag får helt enkelt lov att nöja mig med detta färdiga format som ju naturligtvis är bättre än ingenting. Jag får väl lov att skriva önskelistan/boktraven som ett skilt inlägg eller så. Nu till läsandet (av inträdeslitteratur...)!

1 kommentar:

Maria sa...

Hejsan!

Tittar tillbaka och har lagt in dig på favoriter så jag hittar hit igen...
Det är lätt att lägga in länkar; gå på Template, bläddra nästan längst ner och så ser du hur de gjort med den förinställda Google-länken. Glöm inte att spara.

Ha det bra!/Maria