tisdag, april 15, 2008

En bok som känns

"Allt för min syster" av Jodi Picoult XXXX+
Efter en hel rad halvbra böcker kändes det skönt att läsa en bra bok som verkligen berörde. Jag gillar Picoult och undrar varför jag inte läst något av henne förrän nu i vår. Både i Den tionde kretsen och i denna bok lyckades hon oväntat med en liten twist trots att man inte från början ens tyckte att ämnet tillät drastiska omvälvningar. Ämnet i sig är redan brännhett.
I Allt för min syster kommer en hel del människor till tals som berättare då 13-åriga Anna bestämmer sig för att kräva bestämmanderätt över sin egen kropp. Hon har under hela sitt liv utnyttjats som donator åt sin syster Kate som lider av en sällsynt sort av leukemi. När Kates njurar skadas och hon skulle behöva en njurtransplantation av Anna säger Anna stopp. Har inte Anna rätt att bestämma över sin egen kropp? Och vilken är föräldrarnas roll, då de till varje pris vill rädda sin äldre dotter - till priset av sin yngre dotters hälsa?

Det var alltså skönt att läsa en bok som verkligen kändes. Sorgligt sorgligt, med storebrodern som är helt utanför och tar till alkoholen för att få lite uppmärksamhet, den sjuka Kate som inte har något liv utanför sjukhuset, Anna som älskar sin syster mest av allt men som också vill leva sitt eget liv, föräldrarna som inte vet varken ut eller in. Fortsätt i den stilen Jodi!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Läste den i julhelgen. Tyckte mycket om. Å precis som du skriver, skönt att läsa en bok som känns.

Bokbabbel sa...

Just det!