måndag, mars 28, 2011

New York på 1950-talet

Brooklyn av Colm Toíbín XXXX
För att hjälpa till med familjens ekonomi skickas den unga Eilis Lacey på 1950-talet från Irland till Brooklyn. Där bor hon inackorderad hos mrs Kehoe, hon hjälper Father Flood med att ordna julmiddag för de fattiga och hon träffar Tony som lurar i henne att han är irländare men som visar sig vara italienare född i Brooklyn.
Brooklyn är ett litet nedslag i Eilis liv. Det händer kanske inte så där fruktansvärt mycket i den här boken, men den känns hela tiden väldigt medryckande och läsvärd. Eilis resa över Atlanten, det manipulativa spelet mellan hyresvärdinnan och de andra inackorderade flickorna, moderns krav på Eilis... Eilis är "stillsam men fängslande", skriver Bia på Twitter och jag snor helt fräckt den träffande beskrivningen. Läsvärd bok, missa inte! Själv funderar jag på ifall jag borde leta rätt på fer böcker av Toíbín.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Är det bara jag, eller är böcker som utspelar sig under 50-talet alltid bra? (Och inte bara böcker - filmer och spel också!) Fantastiskt kulturårtionde, 50-talet.

Bokbabbel sa...

Jag tror inte att det är bara du :) Lägg dessutom till New York som ingrediens, mm!

Bia Sigge sa...

Härligt att du gillade den! Och Tóibíns The Master är lika bra.

Mathias / Bibliofilerna sa...

Mmh, ljuvlig bok, och jag minns att jag instämde i Bias korta karakteristik av boken. Jag njöt väldigt mycket av Tóibíns jämna och vågliknande meningar. Tyckte också om det stilistiska: inga onödiga berättartekniska krumbukter; ett avskalat men välfungerande bildspråk; etc. Väldigt snyggt gjort, helt enkelt.

Och att boken handlar om Brooklyn på 50-talet, OH MAMA.

Marie sa...

Nu blev jag så där frestad igen...

Bokbabbel sa...

Bia: Ingen är väl egentligen förvånad ;) Skrev inte Dark Places-Helena något om att hon skulle läsa "Master"...? Två träffsäkra tipsare m.a.o.!

Mathias: Väldigt avskalat ja, utan att det känns naket eller för experimentellt. Underligt hur han ändå får stämning med så enkla medel, för det får han! Wow!

Marie: Bra! *frest frest*

Vicky sa...

Ja, den är underbar. Läste den förra våren, men av någon anledning har det inte blivit av att jag läst fler av författaren trots att de står i bokhyllan.

Bokbabbel sa...

Men det är ju fint att veta att du kan ta till dem närsomhelst då :)