torsdag, mars 17, 2011

Bakom fasaden

Alla lyckliga familjer liknar varandra av Claes de Faire XXX+
Vad får dig att tveka? Man ska aldrig tveka när det gäller bilar och kvinnor.

Det är Leo Tolstoj som står bakom citatet som inspirerat de Faire till titeln, i romanen Anna Karenina skrev Tolstoj nämligen att alla lyckliga familjer liknar varandra medan olyckliga familjer alla har sitt eget sätt att vara olycklig på. Jan-Carl, Louise och deras dotter Julia är olyckliga, de bor i sin stora Stockholmslägenhet (och Julia på internatskola) och kan inte kommunicera med varandra. De har gnavt sönder varandra som familj, men håller fortfarande kvar i skärvorna av det som en gång kanske var. Louise känner tacksamhet över att Jan-Carl inte förnekar henne då han har en affär - han tar nämligen inte av vigselringen i sängen(!). Louise läser Julias dagbok medan Julia själv lever i destruktiva sexförhållanden och skickar sms för att be om mera pengar. Även om det är en familj de Faire skildrar är det ytterst sällan familjemedlemmarna faktiskt pratar med varanda eller umgås tillsammans.
Den här boken kryper dels innanför skinnet eftersom man som läsare känner hjälplösheten sippra ut mellan sidorna. Å andra sidan blir jag irriterad på att de Faire namedroppar Max Mara och Svensk Tenn som om han skrev en Denise Rudberg-roman. En intressant roman som inte riktigt håller ända ut.

- Vad ska ni göra med era liv? Ni som redan har allting?
Rec.ex. från W&W.

3 kommentarer:

gemini57 sa...

ojojoj, Anna-Lena Laurén hänvisade också till Anna Karenina då hon intervjuades av Stefan Randström.

Mathias / Bibliofilerna sa...

Hm, tyckte först det här verkade vara en intressant bok men nu blir jag ju osäker ...
Känner mig förresten lite lumpen över att inte ha läst Tolstojs stora romaner, K & F och A.K., har bara läst de kortare Kosackerna och Ivan Iljitjs död, som båda var verkligt bra. De stora romanerna känns så ... stora. Intimiderande.

Bokbabbel sa...

Gemini57: Uuh. Vi är så visa vi.

Mathias: Jag hade också högre förväntningar på den. Synd! Jag har inte heller läst ens Anna Karenina fast jag flera gånger har tänkt att jag borde och kanske vilja också :P