tisdag, februari 08, 2011

Allt ni någonsin velat veta om mig

Hur mycket tid lägger du på bloggen och varifrån får du inspiration att skriva?
Säkert mer än vad Mr Bokbabbel skulle önska, men själva skirvandet av blogginläggen tar sist och slutligen inte så lång tid att skriva, om inte jag måste leta upp gamla inlägg att länka till. Det mest tidskrävande är väl läsande av andras bloggar. Inspirationen får jag dels från andras bloggar, men oftast kommer idén bara som små "snilleblixtar", vanligtvis när jag ska sova. Ibland bara sprutar jag ur mig inlägg och måste tidsinställa dem för att inte trötta ut er läsare, ibland har jag mindre lust/färre idéer. Allra roligast tycker jag det är att skriva blogginläggen som inte är recensioner utan bara allmänt nörderi.
Jag skulle vilja veta vilken tandkräm du använder, och i fall du också brukar lägga tandkrämstuben tvärsöver den uppslagna bok du läser, så att den inte ska falla igen medan du borstar tänderna.
För tillfället är det Pepsodent, men favoriten är Aquafresh. Just med tandkrämen gör jag inte så, däremot morgontidningen eller något annat köksredskap ifall jag äter ensam.
Vad är din favoriträtt?
Nötkött med röstipotatis och rödvinssås. Eller souvlakispett med tzatsiki. Eller tacos.
Har du nånsin ätit något bara för att det förekommit i en bok?
Inte såvitt jag minns.
Hur kom det sig att du startade just en bokblogg? Får du böcker för att recensera dem? Hur snabbt läser du?
Min bokblogg fyller sex år i maj, och back in 2005 var det ännu rätt ovanligt med bloggar (minns ni en sådan tid?). Hade redan haft en liten privat blogg och tänkte att jag gärna skulle skriva ner lite bokrelaterade grejer också.
Ja, jag har fått recensionsex i några år nu, förlagen har dessutom blivit väldigt mycket bättre på att förstå och utnyttja att även bokbloggare läser och skriver recensioner. Är boken jag har läst ett rec.ex skriver jag det längst ner i recensionen.
Vem friade? Vad är ledmotivet för ert bröllop, liksom tema och så?
Det fanns inget reglerätt frieri, snarare var det ett gemensamt beslut som växte fram och så förlovade vi oss på vår 3,5-årsdag och det var hur fint som helst. Något ledmotiv har vi inte direkt, däremot en temafärg, hallonrött, vilket alla som har sett mina visitkort knappast har svårt att förstå.
Favoritchips?
Taffels vanliga Sips eller ostbågar.
Studerar du också? Förutom jobbet där du får läsa mycket. Vad ska du göra när du blir stor?
Jag håller på att avsluta mina studier i litteraturvetenskap och marknadsföring, borde fixa undan en sista tent och skriva aktivare på min gradu (ungefär magistersuppsats). Jobbet där jag får läsa mycket håller på att bytas ut mot ett jobb i bokbranschen :). När jag blir stor ska jag jobba i bokbranschen, på ett förlag eller som inköpschef för en bokhandel t.ex.
Jag skulle vilja veta om du har lyckats få någon tid för en stockholmsresa i vår (fortf bloggträffspepp som gäller)?
Peppen är enorm, men jag måste se hur jag ska få mina nya arbetstider att gå ihop med en eventuell Stockholmsresa! Har dock hört rykten om PS-utbildning i Stockholm, så på sätt eller annat lär jag väl ta mig dit!
Och så undrar jag vad du helst gör när du inte läser (knepigt va)? :) Och med tanke på temat jag haft i min blogg den här helgen så undrar jag vilka boktitlar du på rak arm gillar mest?
Boktitlarna får ett helt eget inlägg imorgon! Vad jag annat gör: drömmer om resor. Hänger med Mr Bokbabbel samt vänner och familj. Tänder ljus. Jobbar. Fotar Converseskor. Klickar runt i nätbokhandeln. Har dåligt samvete över min gradu. Önskar att det fanns ett sätt för mig att ta upp fäktningen igen. Skidar slalom. Bloggar.
Var har du fått ditt läs/bokintresse ifrån och har du någon särskild teknik för att läsa så snabbt eller är det bara år av läsning?
Dels är det väl nedärvt, dels har man läst för mig som liten. Tog hela bokintresset i genpotten, Lillebror är inte ett dyft intresserad av böcker. Jag är begåvad med en snabb lästakt men det är klart att den övas upp av mera läsning. Sen har jag heller aldrig något bokmärke under raden jag läser, utan jag låter blicken flyga över sidan!
Vilka tre böcker (som redan skrivits av någon annan) skulle du ha velat skriva?
Klurig fråga! Borde jag nämna odödliga klassiker eller böcker som älskats av mig och/eller många? Går helt i lås och väljer tre riktigt bra böcker: Du eller aldrig (Malin Kivelä), för att hon med sitt språk får en rätt liten historia att kännas meningsfull. The Post-Birthday World av Lionel Shriver för att hon så skickligt balanserar de två olika händelseförloppen (och har ett mycket bra språk). Och Harry Potter-serien, för att jag avundas Rowlings fantasi.
Väljer du semestermål à la "gå i spåren efter någon känd litterär karaktär"?
Nej, men är jag på ett sådant semestermål kan jag gärna kolla in författarhus eller liknande.
Åtminstone ditt nät-jag tycker jag känns äldre än 23 år. Känner du så själv också?
Kul att du tycker det! Ja, jag tror att jag är en liten tant innerst inne. Och så har jag alltid umgåtts med människor som är äldre än jag i och med att jag började skolan ett år tidigare. Men säkert glimtar min riktiga ålder fram med jämna mellanrum :).

12 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Tack för tandkrämssvaret. Har sovit oroligt två nätter nu.

Och intressant att du räknar morgontidningen som köksredskap.

Bokbabbel sa...

Hur har du aldrig kommit dig för att fråga det tidigare?

Klart den är ett köksredskap! Jag använder den i köket!

Karin sa...

Jaa, när man umgås med så gamla tanter som undertecknad så blir man lätt fast i Voltaren-träsket. :)

Anonym sa...

Jag skulle vilja hävda att morgontidningen är det enda köksredskapet värt att nämna.

Bokbabbel sa...

Karin: Haha, just det! Men som tur är det ett rätt trevligt träsk

Fullbokhylla: Du sa det!

Martina sa...

Bokmärke under raden man läser? Hur går det till? Då måste man ju flytta det hela tiden. Verkar mycket jobbigt. Det finns alltså folk som gör så?

Bokomaten sa...

Jag har bokmärke under raden.=) Inte alltid, men oftast inte ens tänkt på det. Blir lättare om man är i sammanhang där man ofta blir avbruten och behöver komma tillbaka till där man var rätt snabbt.=)

när det börjar sa...

Jag måste erkänna att jag skrattade ganska mycket när jag läste den sista frågan.

Försöker febrilt komma på gånger då din riktiga ålder glimtat fram. Förgäves. Kanske gånger du trott att någon är yngre eller lika gammal som du, men personen visat sig vara betydligt äldre. Det har kanske fungerat som en påminnelse.

Bokbabbel sa...

Martina: Brukar se folk i bussen som gör så och vill sätta mig bredvid dem och förklara att nej, det där lönar sig inte :)

Bokomaten: Ja, men jag skulle bli hindrad av det, det är bara ivägen och så. Nej nej säger snabbläsaren

När det börjar: Haha, det bjuder jag på. Min inre tant gläds åt att jag verkar gammal. Ja, det där med åldersgissning har tydligen visat sig vara min svaga sida :D

Koko sa...

Hej, jag måste bara "delurkera" för att tacka dig för Sharp Objects, som jag just läste ut. Jag lånade den på bibban efter att ha läst din recension av den, nämligen. Ganska länge låg den och väntade på att jag skulle ta itu med den, men när jag väl gjorde det så kunde jag inte släppa den. Jag mår fortfarande lite illa, men funderar ändå på att börja läsa om omedelbart...

Jag är litteraturvetare och bibliotekarie och brukar ströva förbi din blogg emellanåt.

Bokbabbel sa...

Koko: Jag var faktiskt tvungen att på Twitter fråga vad "delurkera" kan betyda, men fick det förklarat för mig och tycker det är trevligt att du gjorde det :) Härligt att du tyckte om "Sharp Objects", det var nog en av mina starkaste läsupplevelser förra året, fast väldigt obehaglig och mörk. Men ack så välskriven! Och bra! Du vet väl att Gillian Flynn också har skrivit en bok som heter "Dark Places", mycket läsvärd den med!

Metta Karlsson sa...

Fantastiskt, som jag alltid undrat allt detta!