fredag, februari 04, 2011

Alla måste läsa

The Help av Kathryn Stockett XXXX+
Jackson, Mississippi år 1962. Aibileen sörjer sin sons död och öser i stället sin kärlek över sin arbetsgivares dotter. Minny har fått sparken på grund av sin vassa tunga men får i stället jobb hos Miss Celia som bara ligger till sängs dagarna i ända. Miss Skeeter har efter collegeåren flyttat hem igen, och hon får lyssna på sin mammas kritik om sin klädstil och varför hon inte kan skaffa en man åt sig.
Tre olika kvinnor med olika livsöden, men vars berättelser vävs ihop inte minst när Skeeter börjar nedteckna de svarta husornas livsöden. Jag läser om skilda toaletter och skilda bibliotek, om blekningsmedel på händerna och om de vita kvinnornas manipulerande makt - både vad gäller hemhjälpen och "vännerna". Ändå blir det ingen tung läsning, Stockett skriver bra och medryckande, och hon ger sina tre berättare väldigt personliga berättarröster.

On my other side is damn Leslie Fullerbean and her cloud of hairspray. She must risk her life every time she lights a cigarette. I wonder, if I pushed the top of her head, would aerosol spray out of her mouth.

The Help finns även utgiven på svenska av Forum, då med den inte speciellt lockande eller logiska titeln Niceville. Ungefär halvvägs in i boken förstod jag dock varifrån titeln på den svenska utgåvan kom, och ändrade åsikt om titeln. Synd bara att man måste läsa halva boken för att förstå det, jag hoppas verkligen att folk ändå vill plocka upp boken i bokhandeln. Snokade lite på Adlibris och såg att den svenska pocketen kommer i juni. Senast i juli vill jag alltså att alla ska ha läst boken! Det här ska ni inte missa!

22 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Haha, det roliga är att jag i ditt inlägg hela tiden tänk.. men är det inte hon som skrivit Niceville.. handligen låter ju nästan likadan också.. Ända tills jag kom till sista stycket..;) jag har den på bevakning och hartänkt köpa den i pocket.;) Bättre för ekonomin som är lite känslig just nu.;)

Fridolina sa...

Åh, så många gånger jag har hållit i den här! Senast igår faktiskt. Äsch. Nästa gång!

Metta Karlsson sa...

Ja jag funderar på vem som ska få läsa min kopia först as we speak ;)

Marie sa...

Självklart, gör som du säger!

Bokbabbel sa...

Bokomaten: Jag hade läst om den här boken tidigare, sedan började alla hypa Niceville och det tog en stund innan jag fattade att det var samma bok ja :D

Sockerkaka: Nästa gång får den följa med dig hem!

Böcker x3: Kanske någon snabbläsare så att så många får läsa så fort som möjligt ;)

Marie: You go!

Anna sa...

Den är härlig! Antar att du fröjdats lika mycket som jag åt talsåråket i boken. Jag riktigt hörde sydstatsdialekten när jag läste!

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Såg den på Pocketshop och tyckte den verkade bra så jag köpte den till min kompis - hon hade den redan (så tydligen tyckte hon också den verkade bra). Nu blir jag sugen på den själv...

ellen! sa...

tack för tipset, är helt sjukt svag för amerikanska södern i bokform! hr du fler sådana tips? :)

Bokbabbel sa...

Joanna: Det var skickligt skildrat tycker jag, speciellt som de olika kvinnorna talade olika!

MissE: Bra rekommendation då!

Ellen!: O du gillar södern så måste du genast hugga in på den här! Kommer tyvärr inte på andra tips förutom Charlaine Harris serie om Sookie och vampyrerna såklart!

Ika sa...

Jag läser faktiskt den svenska översättningen för tillfället - gillar, men den har fått en lite knagglig start i och med att jag inte haft idealiskt mycket lästid eller ork under de första dagarna med boken.

Bokbabbel sa...

Hoppas det tar sig!

ellen! sa...

tack, men jag är inte så förtjust ivampyrer då igen :D

Bokbabbel sa...

Nå då kanske det inte är ett så bra tips ;)

Malin på ön sa...

Jag gillar inte heller vampyrer men Sookie Stackhouse serien är inte riktigt som de andra, prova du, jag blev fast :) Nu ska The help inköpas, tack för tips,
/Malin

...med näsan i en bok... sa...

Jag har den i hyllan, den bara väntar på att bli läst:)

ellen! sa...

dålig kvinna som inte kan ändra sig, ska ge sookie & co en chans. när jag hinner...

Helena sa...

Stod och höll i den svenska utgåvan på snabblånhyllan i förra veckan. Shit vad svårt det var att bestämma sig! Till sist bestämde jag mig för att satsa på den engelska pocketen istället, och det verkar ju vara ett bra beslut.

/Lyder och läser

Bokbabbel sa...

Malin på ön: Håller med dig där, är själv heller inte alls nån skräck- och blodslaskfantast men Sookie-böckerna är lustigt beroendeframkallande

Med näsan i en bok: Läs!

Ellen: Ja, det är ju det där att man har en hel del annat man vill läsa

Helena: Språket är bra, minns inte att jag skulle ha läst nåt om den svenska översättningen men bara man kan bör man nog läsa på engelska tror jag, för att få alla nyanser

Lisa H sa...

Har haft ögonen på Niceville ett tag nu, och pocket i juni låter lockande!

Bokbabbel sa...

Mycket läsvärd!

Ellen sa...

Håller helt med dig! :)

Bokbabbel sa...

Såg att du diggat "One Day" också, du har bra smak ;)