lördag, december 29, 2007

Årets bästa och sämsta

Jag är lite sent ute med Bokfemmorna, men jag kollade igenom min läsdagbok i dag för att göra upp årets statistik och samtidigt utse årets fem bästa och fem sämsta böcker. Jag trodde att det skulle bli väldigt svårt, men det var det inte egentligen, endast några överloppskandidater fick jag stryka. Böckerna är inte ordnade enligt någon inbördes ordning!


Årets fem bästa böcker

"We Need to Talk About Kevin" av Lionel Shriver För att jag fortfarande tänker på den och för att jag önskar att andra människor i min omgivning kunde läsa den så att vi kunde diskutera den.
"Flickan som lekte med elden" av Stieg Larsson Del två i Millennium-trilogin, och den bästa.
"Du eller aldrig" av Malin Kivelä För att jag läste boken långsamt för att jag ville att den aldrig skulle ta slut, och för att jag fortfarande kan tänka mig att köpa boken trots att jag redan har läst den.
"Blind Willow, Sleeping Woman" av Haruki Murakami En av de bättre Murakami-böckerna, också denna kunde jag tänka mig att köpa. (Och den har så fin pärm!) Murakami skriver bra noveller!
"Du sköna nya värld" av Aldous Huxley Läste en hel del dystopier ett tag, och denna stack ut bland de övriga. Brabrabra!


Årets sämsta böcker

"Sekten" av Peter Pohl Jag hade förväntat mig mycket mycket bättre av duktiga Peter Pohl!!
"Lipstick Jungle" av Candace Bushnell För att jag i läsdagboken hat skrivit att jag hade låga förväntningar men att jag ändå blev besviken...
"Songlines" av Bruce Chatwin Jaja, den är typ en klassiker och jag erkänner att jag typ bara skummade igenom den. Men jag har ingen aning om vad som hände i boken och läsandet/skummandet var bara ett lidande. Nejnej.
"Danteklubben" av Matthew Pearl En deckare där en mördare utför mord enligt Dantes Divina Commedia-helvete. Idén var kanske ok, men sannerligen inte utförandet.
"Lady, My Life as a Bitch" av Melvin Burgess En barn(?)bok där en flicka förvandlas till en hund, men den var negativ och handlade mycket om sex, så vem riktar den sig egentligen till?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att, Flickan som lekte med elden var den bästa av dom tre i Millenium trilogin.

Å så ville jag säga hej o hallå.
Jag gillar din blogg.

Anonym sa...

Spännande lista du har fått ihop. Kan inte skryta med att jag läst ngt av det som finns med på listorna dock. Jag ska också knåpa ihop en liknande lista har jag tänkt, men jag väntar tills hela året har gått! =)

Bokbabbel sa...

Minna: Hej o hallå på dig själv bara! =)

Theresan: Jag skulle också gärna vänta helt till slutet, men jag väntade ändå längre än de flesta, och då året är slut hade jag tänkt publicera läs-statistik :P