tisdag, augusti 14, 2007

Utländsk litteratur

Här är mina svar på en gammal men intressant bokfemma om utländsk litteratur. Det gäller alltså fem bok- eller författarfavoriter av utländsk litteratur (men inte brittisk eller amerikansk!). Jag har valt att låtsas vara svensk och därför räkna bort också de böckerna, har mycket mer svensk än finländsk litteratur i hyllan nämligen. Då får jag samtidigt göra reklam för finländsk littertur ;).

Finland: Tove Jansson. Muminböckernas mamma (läs dem!), men också "Sommarboken" är väldigt fin! Som en god tvåa kommer Finlandiabelönta Kjell Westö, och en hel del andra trevliga finska författare. Ge dem en chans!
Norge: Karin Fossum, speciellt "Se dig inte om!". Bra deckare!
Frankrike: Anna Gavalda. Vackert språk! Och så fina titlar... "Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans" väntar ännu i bokhyllan, men "Jag älskade honom" och någon annan bok av henne har jag redan läst och gillat.
Japan: Haruki Murakami. Annorlunda och intressanta böcker som gör en lite addicted. Dessutom snygga pärmar åtminstone i pocketupplagorna. "Blind Willow, Sleeping Woman" är speciellt bra.
Kanada: Margaret Atwood. "Cat's Eye" och "A Handmaid's Tale" är båda obehagliga men läsvärda!

Detta var ju förvånansvärt svårt, jag kom på dessa författare men skulle ha haft svårt att hitta en sjätte. Det i sig är ju ganska skamligt!

Inga kommentarer: