tisdag, juni 30, 2009

Bok-Kina

Det var hardcore-turistande som gällde i Kina, så det blev inte speciellt mycket läst annat än utmattad läsning på kvällarna. Men en bokmal är ju alltid en bokmal, så detta lade jag märke till under våra promenader på stan:

Stephanie Meyer är (föga överraskande) populär även i Kina. Fast Charlaine Harris är inte helt bortglömd, i alla fall om man får tro den här gatskylten ;)



I övrigt kan jag rapportera att det inte är det lättaste att få tag på engelskspråkiga böcker. Det gäller att ty sig till t.ex. Foreign Languages Bookstore som finns i både Shanghai och Beijing. I den senare köpte fästmannen några pocketar som var märkbart billigare än hemma (antagligen eftersom de var tryckta i Kina), tyvärr märkte jag inte det själv eftersom jag hade fullt upp med att dregla över Lonely Planet-guider som jag av någon anledning fick en plötslig faiblesse för :P.

söndag, juni 28, 2009

Ni hao

Tack för alla kommentarer på inläggen, läste dem med stort intresse! (Hade ju glömt en hel massa bokbloggar-uttryck t.ex.!)

Kina var hett, stort, imponerande och frustrerande. Blev inte speciellt mycket läst (förutom resguider), däremot promenerat, sett och svettat ;). Internet fungerade, däremot kom man inte åt Blogspot eller Wordpress så det blev mest Twittrat och Facebookat de små stunder jag satt framför hotellets datorer.
Nu är vi hemma igen, hemmamat smakade ljuvligt gott, tvättmaskinen rullar och det snurrar i huvudet av långa resor. Recensionsexemplar och en nyinköpt Lonely Planet-guide(!) välkomnar mig hem och inspirerar till nya resor! :)

fredag, juni 26, 2009

Bokbloggar-fackspråk

Visst är det kul med bokbloggar?
För några år sedan visste jag inte vad läslängt, BOATS, abibliofobi, bibliofil, biblioman, slalomläsning eller hyllvärmare var, men nu strör jag obehindrat omkring mig dessa uttryck!

Har jag glömt något?

onsdag, juni 24, 2009

Är vampyrer bättre än Läckberg?

Många bokbloggare går ofta rätt hätskt åt åt författare/böcker "den breda massan" gillar, bl.a. då rubrikens Camilla Läckberg. Jag kan gott erkänna att jag gärna läser hennes böcker och rentav gillar dem - men dock med förbehållet att jag hela tiden vet med mig att språket ibland är rätt taffligt eller att en del av sakerna som händer Erika och Patrik är rätt förutsägbara. Vad som dock förvånar mig är att många bokbloggare skäller ner dessa bestsellerförfattare samtidigt som de slukar exempelvis vampyrböcker med sällanskådad frenesi. Efter att ha läst Stephanie Meyer och Charlaine Harris kan jag meddela att de böckerna inte direkt är av så "hög kvalitet" de heller. Dessa vampyrförfattare är dessutom även de så kända att man nog inte kan påstå sig gilla dem eftersom de är lite speciella och något den breda massan inte har hittat.

Jag läser många slags böcker och tycker att det är berikande. Alla får naturligtvis ha sin egen smak och tycka vad den vill, men jag förstår inte riktigt de återkommande påhoppen på kanske framför allt deckarförfattarna. Visst kan jag tycka att det är lite sorgligt att den breda massan ibland verkar sorgligt omedveten om hur mycket bra och varierande litteratur det finns ute i bokhandlarna/världen, men att man köper/läser böcker är väl alltid en bra sak??

måndag, juni 22, 2009

Reseböcker

Med hit till Kina har vi tagit några reseguider, och till min glädje fanns det en bok om Beijing&Shanghai i min favoritserie Eyewitness/Första Klass reseguider. Fina bilder och ändå mycket fakta men presenterat på ett behagligt sätt gör dessa guider till mitt automatiska val då jag är ute och reser! Problemet med reseguider är ju dock att de är lite kluriga att läsa - jag vill gärna bli bekant med stället jag är på väg till men det är svårt (och kanske inte så smart) att läsa guiden från början till slut. I stället bläddrar jag runt och läser här och där tills jag är väl på plats och sedan kan peka ut doriska pelare på en kyrka eller guida mig själv och mitt resesällskap till den viktigaste tavlan eller statyn på området.

Den här gången snålade vi tyvärr och lånade boken från biblioteket. Jag är väldigt förtjust i tanken på att ha en egen hylla i bokhyllan vigd åt reseguider. I samlingen ingår än så länge London och Berlin, samt Köpenhamn i den mer handväskevänliga storleken Topp 10. Jag har dock rest även till t.ex. Prag, Paris, New York, Mexiko, Thailand och Italien med dessa guider :).

Vilka guider brukar ni använda er av?

lördag, juni 20, 2009

What's the fuss about inbundna böcker?

Inbundna böcker, what's the fuss egentligen??

+ Man kan genast läsa nyutkommen litteratur (och kanske kanske är de liiite mer hållbara)

- De är mycket dyrare
- De är otympliga att bära med sig OCH läsa hemma (framför allt liggandes då)
- De tar upp väldigt mycket plats i bokhyllan, hyllplanen måste placeras glesare och man får inte lika mycket plats för böckerna
- Nuförtiden har de nästan alltid det där underliga "pappersskyddet" därpå, väldigt irriterande! Det är bara i vägen, det går sönder även om jag tar av det då jag ska läsa boken. Och så ser boken trist enfärgad ut därunder

torsdag, juni 18, 2009

En hyllvärmare mindre!

Nu bär det av mot Kina, närmare bestämt Shanghai och Beijing! Resväskan är packad med böcker och annat viktigt, och ivern är på topp! Kommer troligen inte att ha speciellt mycket tillgång till Internet därborta, men jag har schemalagt en hel del blogginlägg så att ni inte ska glömma bort mig helt och hållet! ;) Här kommer dock allra först en recension.

Glad midsommar allihopa!


Mr Pip
av Lloyd Jones XXXX-
Mr Pip var en gammal hyllvärmare som jag passade på att ta tag i strax före resan. Den är bara strax över 200 sidor, men de är "kraftiga" sidor. Mr Watts är vit och undervisar mörkhyade barn på en ö någonstans i Australien-trakterna. Mr Watts favoritbok är Charles Dickens Great Expectations, och det är också den boken som ligger som grund för undervisningen.
Även om ett krig hela tiden lurar på i bakgrunden börjar romanen mer harmoniskt med barnen som blir helt uppslukade av Dickens värld. Jag gillar skolgången då byns äldre invånare får komma och besöka skolan och lära eleverna någon kunskap eller visdom. Sedan blir boken allt råare, och huvudpersonen, lilla intelligenta Matilda ser världen för vad den verkligen är.
Det här var en fin bok på många sätt. Jag önskar att jag hade läst Great Expectations, för även om jag läst många böcker av Dickens (älskade David Copperfield som barn!) hör den inte till en av dem. Och så borde boken ha fått lite mer uppmärksamhet av mig, den förtjänar lite mer än bara trött-efter-jobbet-borde-packa-men-ska-bara-läsa-lite-läsning.

Var det bara jag eller fanns det en hänvisning till Aldous Huxleys Brave New World. Det talas om att "cleanliness is next to... någonting" och den meningen känner jag igen från Huxley (där heter "cleanliness is next to Fordliness" el.dyl. Eller är det Huxley som först har snott meningen någonstans ifrån?

Och så kan jag inte låta bli att påpeka att omslaget både i den inbundna (engelska) versionen och pocketversionen är sååå snygga! Bra att många förlag i översättningen verkar ha behållit omslagen!

onsdag, juni 17, 2009

När jag inte vandrar på Kinamuren...


... så läser jag dessa! Här är de alltså, böckerna jag ämnar läsa under Kinaresan. Återstår att se ifall jag läser ut de sista sidorna i den sista boken i flygbussen hem, eller om jag kommer halvvägs i Tre sekunder som jag har tänkt börja med :P.

Finland blir temaland...

... på bokmässan i Frankfurt år 2014. Det ansöktes om platsen redan inför 2011, men då blandades politiken med i spelet och Finland förlorade platsen eftersom telefonjätten Nokia precis hade stängt en fabrik i Tyskland. Då är det i stället Island som agerar temaland som det första nordiska landet.

tisdag, juni 16, 2009

Bokenkät för "normala" människor

Fyllde just i en bokenkät för HBL, resultaten ska guida dem i hur de ska förnya sina kultursidor (främst bokdelen då antar jag) och bland dem som har svarat lottas det ut böcker.

Första frågan handlade om hur många böcker man läser per år. Alternativet med flest böcker var "Mer än 10 böcker per år". Fick lov att kryssa i den rutan och undrade hur jag i enkäten skulle få fram att jag förra året läste 198 böcker...

Tematrio - sommarläsning

Jag har ju tidigare skrivit om att jag troligen inte kommer att planera min läsning i sommar. Hoppar ändå på Lyrans Tematrio om sommarläsning och tänkte på ett lite mer abstrakt plan förklara vad jag brukar läsa om somrarna och kanske ytterligare ge exempel i de här kategorierna på vad jag kaaanske kommer att läsa i sommar.

1. Någonting tjockt och maffigt. Nu har man ju all tid i världen (tror man) och då passar det utmärkt att kasta sig över något tjockare som man riktigt får sjunka in i. Långläsning av dessa tjockisar gör såklart även att tjockisarna kommer till sin rätt.
Här kunde man tänka sig t.ex. nyanlända Blonde av JCO, eller något mastodontiskt av Diana Gabaldon eller Penny Vincenzi. Känner även att jag borde skaffa och läsa Illusionisten av John Fowles.
2. Som motvikt till nr.1 är det också skönt att läsa kortare böcker för att känna att man faktiskt får någonting läst. Här passar det in lite vilken roman som helst som inte är över 300 sidor.
Bli alltså inte förvånade om ni i sommar ser att jag har läst Diana av Julie Burchill eller Åtta procent av ingenting av Etgar Keret.
3. Deckare. Ja, även jag faller till föga för alla reklamkampanjer inför sommaren. Det är trots allt väldigt passande att läsa en ruggig deckare (där det ofta regnar eller är allmänt höstigt) i sommarvärmen i starkt solljus.
Kyskhetsbältet av Åsa Nilsonne och Läckan av Colin Forbes står ännu olästa i min hylla.

Nu är det här misstänkt likt en planering. Å andra sidan är de här "genrena" sådant som jag läser året om, och mina exempel är främst på sådana böcker jag har stående i hyllan och som jag förhoppningsvis kommer att få läst någongång.

måndag, juni 15, 2009

Lila böcker och anlända böcker


Så här många lila böcker har jag, de var (som vanligt) fler än jag trodde. Nu var det praktiskt att ha en färgkoordinerad pocketbokhylla, och mina inbundna böcker är trots allt så få att de var lätta att plocka åt sig.

Som en bonus slänger jag in en bild på böckerna i Adlibris-beställningen som anlände i dag. Mumma för en bokälskare! Nu ska jag fila på den perfekta reselektyren!

söndag, juni 14, 2009

Bär inte helt trots alla fåglarna

Fritt fall av Juli Zeh XXX+
Ett barn rövas bort och har ingen aning om det. En läkare gör något han inte ska. En man dör, två fysiker grälar, en polisinspektör är förälskad. I slutändan tycks allt annorlunda än vad kommissarien tänkt sig - och ändå just så.

Citatet som påbörjar boken och även fungerar som baksidestext är beskrivande för boken. Jag får samma känsla som efter att ha läst en bok av Murakami; hur i fridens namn ska jag kunna beskriva handlingen utan att det låter helvrickat? Tyvärr är jag inte riktigt lika euforisk som efter en Murakami-bok eftersom den här boken absolut har sina poänger och inte minst små überfina språkliga formuleringar som lyser till, men lyckas ändå inte trollbinda mig utan gör mig snarare förvirrad och därmed lite irriterad. Allt detta är inte Juli Zehs fel, jag skyller även lite på att jag satt och umgicks med vänner och gäster ute på balkogen till sent på natten igår.
Romanens fågeltematik fascinerar mig; änderna Bonnie&Clyde simmar ständigt förbi fönstret, papegojan pratar, fågelinfluensan härjar och fåglar pryder omslaget. Har ni några tankar om dessa fjäderfän och deras betydelse?
Boken var ett oväntat rec.ex. från Weyler förlag, alltid trevligt med sådan överraskningar!

lördag, juni 13, 2009

The end of an era

Så här skriver jag in mina lästa böcker i min läsdagbok:

Författare
Titel (Originalets titel)
Datum då jag läste ut boken (Utgivningsår)
Sidantal. Betyg från 0-5 stjärnor. Några rader med egna kommentarer.
Från och med början på 2009 antecknar jag även om boken var min egen, lånad från biblioteket eller lånad av någon annan.

I dag tog min läsdagbok slut. I väntan på ett namn var en mycket värdig sista bok att skriva in, och jag har visserligen ett exakt likadant blått häfte med rutor som väntar på att fyllas med bokskriverier, men det känns minsann ändå lite nostalgiskt att packa ner häftet som hängt med så länge i en låda med gamla dagböcker.
Den första boken är inskriven 25.02.2005 och är Anne Holt och Berit Reiss-Andersens bok Utan eko som jag tydligen har gett fyra stjärnor.

Sedan jag började skriva i denna läsdagbok har jag läst 625 böcker. Här finns dock den felmarginalen att början på 2005 är inskriven i en tidigare läsdagbok men dock medräknad i slutresultatet. Rätt så imponerande mängd i alla fall!

I väntan på nästa Lahiri-bok*

I väntan på ett namn av Jhumpa Lahiri XXXX+
Ashoke och Ashima Ganguli flyttar från Calcutta till Cambridge i Massachusetts för att påbörja sitt gemensamma liv där. De döper sin förstfödda son till Gogol efter Ashokes favoritförfattare (hej intertextualitet!) och sonen kommer att förföljas av det där namnet - inte bara lever han som en amerikan i skolan och en bengal hemma, han måste också heta något konstigt som ingen annan heter.

Samtalet tar en ny vändning och fortsätter utan honom. Och ändå kan han inte låta bli att erinra sig en roman som han en gång hade tagit från en trave böcker på Moushumis sida av sängen, en engelsk översättning av någonting franskt i vilken huvudpersonerna på hundratals sidor kort och gott kallas Han och Hon. Han hade läst ut den på några timmar med en egendomlig känsla av lättnad över att slippa veta vad presonerna hette. Det hade varit en olycklig kärlekshistoria. Om ändå hans liv hade varit lika enkelt.

Det här blir en skildring av Gogols uppväxt och kärlekshistorier, men också en berättelse om hans föräldrar som förskräckt ser sina barn växa upp till amerikaner medan de själva fruktar nattliga samtal från Calcutta och längtar tillbaka till släkten och samhörigheten där. Det blir också en bok som får ett hjärta i min Läst 2009-lista, och som får mig att hoppas att Lahiri snart utkommer med något nytt eftersom jag redan har läst två av hennes tre verk. En snabb sökning på Adlibris ger dock vid handen att Lahiri även deltagit i den här boken, och boken läggs till kundvagnen** på Adlibris för att vänta på nästa shoppingrond/rensning av kundvagnen.


*) Faktiskt inte ett försök att vara putslustig, rubriken kom av sig självt uan att jag först insåg sammanhanget med bokens titel
**) Älskar förresten att det heter kundvagn och inte shoppingkorg på Adlibris. Man uppmanas till fross-shopping av böcker! :)

fredag, juni 12, 2009

Litterära profetior

Hihi, The Book Seer är ju en kul grej! :) Jag testade att skriva att jag läst ut I väntan på ett namn av Jhumpa Lahiri (inte klar än, men snart kanske) och fick dessa resultat. Några av titlarna har jag läst, andra har jag redan antecknat i min Vill läsa-bok. Kanske borde jag anteckna även de sista.

Plötsligt var det fredag

Veckan har varit väldigt social, och så har jag dessutom försökt jobba ordentligt på jobbet inför Kina-resan. Som ni själva märker av ekvationen blir det ju inte så mycket lästid kvar, vilket är synd eftersom jag är väldigt förtjust i Lahiris bok som jag plöjer som bäst. Sambon har utbyteskompisar på besök under veckoslutet men jag hoppas på att kunna stjäla åt mig lite lästid här och var.

I övrigt väntar jag på Adlibris-beställningen och några rec.ex., vill ju ha böckerna framför mig för att kunna planera reseläsning! Filar på en ny Adlibris-beställning i brist på annan sysselsättning ;).

torsdag, juni 11, 2009

Bok-enkät

Senast köpta inbundna bok: Jag köper nästan aldrig inbundet, däremot en hel del i pocket :) Bright Shiny Morning av James Frey köpte jag i en stor häftad version förra hösten, jag har för mig att den aldrig ens fanns att tillgå i klasssiskt inbundet format
Senast köpta pocketbok: Blonde av JCO, den åker väl postbil som bäst
Favoritgenre: "Vanliga" romaner eller deckare
Ultimata längden på en bok: Beror på vad jag är sugen på, ibland är tegelstenar på sin plats men 300 sidor är ett bra medeltal
Favoritbokhandel: Pocketshop står mitt hjärta närmast, men i brist på finsk motsvarighet blir det Adlibris eller Akademen
Favoritbibliotek: Som bäst faktiskt universitetsbiblioteket. Göteborgs stadsbibliotek bär jag i mitt hjärta
Favoritplats att läsa (i hemmet): I soffan eller sängen. Om bokformatet passar det är det trevligt att läsa medan jag äter (ifalla jag är ensam)
Favoritplats att läsa (utanför hemmet): Skulle gärna svara en parkbänk, men jag sitter ju aldrig på en parkänk och läser. Ibland läser jag i solstolen, men bäst läst blir det nog i tåg!
Fem författare du alltid köper i inbundet format: Finns ingen jag alltid köper inbundet, om det är en bok jag är extra nyfiken på kan det hända att jag faller till föga
Bästa lässnackset: Godis!
Bästa läsdrycken: Té! Hur charmigt som helst att vara inne i sin bok och bara komma upp för att sörpla på sitt té
Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Absolut ingen musik, det stör min koncentration. Det får gärna vara så tyst som möjligt men ett litet sorl såsom lågmälda röster i tåget eller sambon som knattrar på tangentbordet stör inte
När på dygnet läser du helst? Närhelst jag får tid!
Bästa bakfylleläsningen: En tidning i stil med Elle eller Cosmopolitan, men allra helst ser jag nog på tv-serier
Bästa kollektivtrafikläsningen: Någonting sammanhängande men som man snabbt kommer in i igen, en deckare t.ex. Något i pocketformat!!

onsdag, juni 10, 2009

Boknörderi - en helhet

Förra veckan hade Bokhora en kul fredagsfråga där de frågade efter det nördigaste man har gjort i bokväg. Jag funderade en tid på frågan, men kom slutligen fram till att jag inte gjort någonting extremt nördigt som skulle sticka ut. Snarare är mitt boknörderi ett resultat av att jag kan hoppa till av glädje när jag hittar en efterlängtad bok på biblioteket, att jag startade en bokblogg, att jag funderar mer över reselektyr än vilka kläder jag ska ta med (och sedan dessutom kanske köper mer böcker än kläder väl på plats), att det oftast är mig man får vänta på i bokhandlar, att jag frossar i böcker och bokbloggar för att hålla mig ajour med vad som händer och vad som kunde vara intressant att läsa, att jag har mer koll på när Akademen har pocketrea än deras personal m.m.

Vad gör dig boknördig?

tisdag, juni 09, 2009

Bah

Adlibris mailar att Shriver-boken är tillfälligt slut. Ett bakslag då listan var ordentligt utformad och planerad, det här stör balansen!

Tittade in på Akademen i dag eftersom jag plötsligt fått för mig att det nu är dags för mig att köpa Illusionisten (vad tycker ni?) och de just nu har pocketrea av allra bästa sort, -20% på allt. Boken fanns inte i butik men kunde beställas från Helsingfors vilket expediten, som råkade vara min goda vän jag träffade i Göteborg, upplyste mig om. En dryg timme senare ringde han dock för att meddela att datorn meddelat fel och att boken är slut i alla butiker.

What's a bokmal gotta do around here??

måndag, juni 08, 2009

Keyes nyaste

This Charming Man av Marian Keyes XXX½
Egentligen gillar jag ju inte alls chick lit, och jag borde veta det vid det här laget. Alltid då och då bestämmer jag mig ändå för att ge genren en chans, och den här boken verkade som ett bra val. Paddy de Court ska gifta sig, det enda problemet är att dagen då han annonserar den nyheten tas både hans blivande hustru Alicia och hans flickvän Lola på säng. I över 600 sidor framåt kretsar historien sedan kring dessa två kvinnor, samt journalisten Grace som försöker jaga Lola i jakt på ett bra scoop och så Graces syster Marnie som trots sitt perfekta liv mår dåligt.
Chick lit är fortfarande inte genren för mig, men visst gillar jag den här boken. Tycker dock att den blev lite för lång och tjatig när det gällde vissa detaljer (t.ex. Lolas minst sagt annorlunda fredagskvällar) och visst har den ju en hel del förutsägbarhet i sig. Jag har inte läst mycket av Keyes men jag har förstått att hon verkar ha en viss förkärlek för att även ta upp ett svårt ämne i sina romaner. Det gör hon även denna gång (och inte bara ett utan flera) och det känns både bra och aningen... pretentiöst. Det är bra att hon lyfter t.ex. alkoholism och frogproblem på bordet, men är det nödvändigt att göra det i precis varje bok...? Eller är det bara jag som krånglar?

söndag, juni 07, 2009

Enkelt ritade fina "Fumlig"

Fumlig av Jeffrey Brown XXXX
Mm, en graphic novel igen, länge sedan jag läst en sådan! Det här är en samling korta berättelser som handlar om Jeffrey och Theresa. De är varandras första förhållande, och det utspelas på distans. Det är sorgligt och vackert och fint och ja, lite fumligt. Framför allt Jeffrey verkar lite osäker, medan Theresa ofta har ont i magen. Men de är gulliga mot varandra, och de har mycket sex och allt är bara väldigt trevligt att läsa, och lite sorgligt ibland. Jag tycker om den enkla och lite naiva teckarstilen, den passar utmärkt för en sådan här berättelse. Jag läser gärna mera, det här är (hittills) det första som har översatts av Jeffrey Brown, men tydligen har han gett ut en hel del annat i USA.
Tack Galago för rec.exet!

lördag, juni 06, 2009

Harlan Coben-wannabe?

Lilla hjärtat av Sophie Hannah XXX-
Här finns det material för en bra bok; Alice två veckor gamla dotter Florence har blivit utbytt mot ett främmande barn men ingen tror på Alice. Alice kontaktar polisen där en polisman eventuellt tror på Alice medan hans överordnade tror att Alice lider av en förlossningsdepression. Alices man David blir irriterad på sin fru och börjar bete sig hotfullt, och ovanför allt detta svävar en domderande svärmor.
Som sagt, det här kunde ha blivit rätt så bra. Läsaren vet inte riktigt vad den ska tro, och historien följs parallellt ur två olika synviklar; dels Alice som jagberättare och dels polisen Simon som berättar om händelserna en dryg vecka senare. Men. Jag vet inte. Det fungerar inte hela vägen ut. Varför blir David plötsligt sådär underlig, hur kuschad har Alice tidigare varit, hur mycket vet hon...? Njaa.

fredag, juni 05, 2009

Att läsa ska vara en njutning

Just nu är det många som börjar lista/fotografera de bokhögar de har tänkt plöja igenom i sommar. Jag läser de blogginläggen med stort intresse, det är roligt att se vad folk har tänkt sig (är det t.ex. "lätt" litteratur eller fullproppat med klassiker man känner att man någongång måste läsa). Som den list- och prestationsmänniska jag är blir jag dels sugen på att göra likadant, om inte annat så för den där perversa glädjen över att få strecka över något på en To do-lista. Men precis som Helena skriver är det viktigaste ju trots allt att få njuta av sin läsning. En orsak till att jag hamstrar hem böcker till den egna bokhyllan är just glädjen över att sedan få välja och vraka och läsa det som jag just då känner för. Och då kommer sommarläselistor alltför mycket i vägen - redan nu blir det ibland något av en tvångsläsning *I-landsproblemvarning!* ifall jag vill hinna läsa ut biblioteksböcker eller kanske recensionexemplar så fort som möjligt. Nej, troligen får ni hålla utkik efter "Detta ska jag läsa i sommar"-listor någon annanstans än på denna blogg, däremot kan jag utlova "Detta ska jag läsa under Kinaresan"-lista! Och så peppande kommentarer på era sommarlisteinlägg såklart!

torsdag, juni 04, 2009

Adlibris och jag - a love story

Äntligen! Har petat på min Adlibris-beställning i flera månader nu, tror att det inte finns något kvar av den ursprungliga beställningen, men den här (nedbantade) versionen skickade jag iväg ikväll, vad tycks?

- The Hour I First Believed, Wally Lamb
- A Perfectly Good Family, Lionel Shriver
- The Little Stranger, Sarah Waters
- Blonde, Joyce Carol Oates
- Diana, Julie Burchill

Och ingen fraktkostnad!

Grytten och Åberg

Rum vid havet, rum i staden av Frode Grytten XXXX-
En novellsamling bestående av tio noveller där varje berättelse har inspirerats av en målning av Edward Hopper, och novellen heter också samma sak som målningen. Det här med att titta på en bild och sedan skriva utifrån den är bekant från lågstadiet - och åh, så jag själv älskade det!! Och jag gillar det i den här novellsamlingen också!!
Den här gången har jag försökt läsa långsamt och inte slukande, en eller några noveller här och där. Kanske sjönk de in bättre så, men samtidigt är det då svårt att ge ett helhetbetyg åt boken - vilket annars också är svårt då noveller alltid är olika bra. Helhetsmässigt är det dock en bra bok, och man kommer snabbt in i novellerna och deras karaktärer även om de sidmässigt inte är speciellt långa.
Själv läste jag boken i som ett rec.ex. i manusform, men Natur och Kultur har gett ut boken på ett finurligt och lite nytänkande sätt. Boken är inte inbunden utan varje novell är ett häfte för sig, med Edward Hopper-målningen på framsidan. Alla häften är sedan samlade i en "kartong" i stil med en dvd-box, och i den finns det inskuret ett hål för målningarna. På så vis kan ägaren själv bestämma hur pärmen ska se ut!

Dannyboy och kärleken av Daniel Åberg XXX½
På något vis hade jag fått för mig att detta var en ungdomsbok och blev något förvånad när det visade sig att huvudpersonerna var 25 och 27. Ändå låg det en känsla av just ungdomsboksstil kvar över boken, men på ett bra sätt alltså.
Mannen springer till ett tåg till Uppsala i frack och kommer svettig fram till Stockholm där han hindrar flickan från att hoppa framför ett tåg. Så blir det ett intensivt dygn i Stockholm då de hittar pengar och gör av med dem på Stockholms nattklubbar. Det låter kanske underligt i en sådan här beskrivning, men jag gillar det. Och så önskar jag att jag var mer bevandrad i Stockholm och Uppsala eftersom det nämns gatunamn, nationer, byggnader och klubbar stup i kvarten.
Och så en sak; om Gavalda hade en fetisch för punkt punkt punkt så har Åberg rensat bort dem men lämnat kvar mellanslaget. En stor del av meningarna slutar mitt i, och först är det skönt att slippa skiljetecknen, men så småningom blir det kanske lite väl mycket... luft i texten.

onsdag, juni 03, 2009

Inget mer Belgarion - David Eddings har dött

David Eddings är död. Även om jag inte läst hans nyaste böcker, och annars heller inte läst en bok av honom på flera år svider det till i hjärtat. Så många fina stunder gav han mig genom Sagan om Belgarion och Sagan om Mallorea, min egentligen enda men desto starkare bekantskap/kärlekshistoria till fantasylitteratur. 77 år gammal blev han tydligen, och så var han en av de gammaldags författarna som inte använde dator eller ens skrivmaskin utan skrev allt för hand.

Från noll till hundra ( nå nästan!)

Känsla igår: Vad ska jag lääääsaaa? Jag har ju ingenting att ta till!
Känsla i dag: Hjäääälp! Så många böcker, nu måste jag ta ledigt från jobbet för att hinna med allt detta!!

Däremellan: Botanisering i stadsbiblioteket, anlända reserveringar på universitetsbiblioteket, anlända recensionsexemplar (fortfarande på postkontoret så jag vet inte ens vad som väntar...). Tur att jag höll fingrarna i styr på Akademens pocketrea!

Litteraturmammor

1. Mamman Eva i Shrivers We Need To Talk About Kevin. Jagberättaren som egentligen inte ens ville ha barn och sedan fick ett omöjligt, bråkigt och elakt barn.
2. Muminmamman. Hon hamnar i skymumdan bakom mumintrollets äventyr och muminpappans filsoferingar, men är trots allt det trygga navet som allt och alla kretsar kring. Och så täljer hon barkbåtar.
3. Mamman i JCO:s My Sister, My Love. En skrämmande mamma som så gott som hjärntvättar sina barn och engagerar sig 150 %-igt i sin dotters skridskoåkning - men hur gärna vill dottern skrinna?

tisdag, juni 02, 2009

Förtjust i Lahiris noveller

Den indiske tolken av Jhumpa Lahiri XXXX+
Boken är Lahiris debut och består av nio noveller. Det är berättelser om indiska invandrare i USA som upplever ett slags utanförskap i sitt nya hemland. Eftersom det är en novellsamling varierar kvaliteteten en aning, men det är i alla fall en underbar bok som förtjänar sitt Pulitzerpris från år 2000. Speciellt gillar jag titelnovellen där en indisk familj besöker sitt gamla hemland och guidas runt av en indier som brukar tolka hos läkaren. Och i "En temporär historia" närmar sig mannen och hustrun varandra igen genom att berätta en sak om sig själva varje kväll under en vecka då elen stängs av p.g.a. reparationsarbete.
Fina och på något sätt lugna och lågstämda berättelser. Jag gillar dem mycket och håller som bäst på att försöka få tag på Lahiris andra böcker; The Namesake och Unaccustomed Earth. Vill ha mer!